TRIJUMF VINARIJE VUKOJE NA NAJVEĆEM OCJENJIVANJU AWC U BEČU

awc-page-001

Na prije par dana završenom najvećem zvanično priznatom vinskom takmičenju na svijetu, AWC Vienna čiju je organizaciju u svrhu dodjeljivanja nagrada odobrila Evropska Unija, vina  vinarije „Podrumi Vukoje 1982“ osvojili su 16 velikih priznanja, zlatnih i srebrenih medalja kao i  pečata kvaliteta.

Zbog slijepog sistema degustacije i strogih pravila prilikom degustacije te učešća vinskih eksperata i međunarodnih enologa, vinskih stručnjaka, somelijera, gastronoma, vinskih trgovaca i vinskih publicista, takmičenje AWC Vienna predstavlja najizazovnije od svih svjetskih renomiranih takmičenja za degustaciju vina. To je takmičenje koje uspostavlja najviše standarde u cilju postizanja stalnih podizanja zahtijeva u kvaliteti vina. Samo odobravanje vina za degustaciju te kasnije takmičenje predstavlja potvrdu službenog ispita prema Evropskom i Austrijskom zakonu o vinu. U svom 14-godišnjem postojanju, AWC Vienna takmičenje je postalo neprkosnoveni međunarodni lider tržišta, te je za sve ozbiljne vinarije nezaobilazan put prepoznatljivosti u svijetu. 1800 proizvođača sa svih kontinenata uživaju u ugledu i koristi koje im je donijela nagrada sa ocjenjivanja na AWC Vienna takmičenju.

Vina vinarije „Podrumi Vukoje 1982“ na ovom prestižnom takmičenju kvalitetom izborila su svoje mjesto u konkurenciji 12.615 etiketa tj. vina prijavljenih iz 40 zemalja svijeta.

U konkurenciji crvenih, bijelih i rose vina nagrade za vinariju „Podrumi Vukoje 1982“ uzela su sledeća vina: Zlatna Vukoje selekcija 2011, Primavera cuvee crvena 2016, Galerija Merlot 2015, Tribunia Vukoje Cabernet Sauvignon&Merlot 2013, Hercegovački Vranac Vukoje 2013, Vranac Vukoje rezerva 2012, „Vukoje 30“ Syrah 2013, Burgundac Crni Premium 2012, Primavera rose 2016, Tribunia Vukoje Rose 2015,Hercegovačka Žilavka Vukoje 2016 Galerija Tamnjanika 2016, Tribunia Vukoje Chardonnay&Malvasia Dubrovačka 2016, Primavera cuvee bijela 2016, Zlatna Vukoje Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli Premium 2013.

Najveću ocjenu i Veliku zlatnu medalju u kategoriji crvenog vina osvojila je „Zlatna Vukoje Selekcija 2011“, čiju kupažu čine sorte Cabernet Sauvignon 35%, Merlot 35%, Syrah 25% i Vranac 5%,  te je to vino izdvojilo kao jedno od najbolje ocjenjenih vina u istoriji ovog takmičenja sa teritorije Jugoistočne Evrope.

Ovo takmičenje predstavlja potvrdu kvaliteta za jednu od najboljih regionalnih BiH vinarija koja ima preko 200 nagrada sa najznačajnijih svjetskih takmičenja poslednjih godina. Takođe u ovoj godini na takmičenju „Concours Mondial de Bruxelles“ Vrancu Vukoje Rezerva 2010 dodjeljena je prestižna nagrada, a vinariji „Podrumi Vukoje 1982“ u organizaciji turističke udruge G.E.T. te pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović i Ministarstva turizma RH dodjeljen je „Regionalni trofej Bijeli Grozd“ što je potvrda najboljeg vinskog podruma sa turističkog aspekta iz regiona Ex-Yu.

Pomenute nagrade su zaokružile ovu zlatnu godinu sa najznačajnijim priznanjima, a važno je istaknuti da su nagrade osvojene na najeminentnijim i najznačajnijim vinskim takmičenjima u zemlji i svijetu.

Sva ova nagrađena vina publika iz BiH u ovome mjesecu će moći degustitrati na sajmu vina “Vinosaur” koji se održava u periodu od 19.-20.10.2017. godine u Kristalnoj sali u Banjaluci i u Sarajevu na “Sarajevo Wine weekend” koji se održava 26. i 27. 10. na u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije).