Regionalni Trofej za vinski turizam i kvalitet vina/ Vrhunac uspješne godine za Podrum Vukoje 1982

bijeli grozd

U četvrtak, 23. 11.2017. godine uoči 12. Međunarodnog festivala VinoCom, u svečanom tonu u  Zagrebačkom  Esplanade Hotelu, održana je 6. po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade najboljim vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promovisanju vinske kulture. Nagradu je 2012. godine utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promovisanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Nagrada predstavlja podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji tako da su na ovom prestižnom događaju, osim najboljih vinarija sa područja Hrvatske, učešće uzele najbolje vinarije  Slovenije, Bosne I Hercegovine, Srbije, Crne gore i Makedonije.  Nagradu i 1.mjesto za najbolji vinski podrum u području eno-gastro turizma kao i za kvalitet vina, primio je direktor i enolog Radovan Vukoje. Ovo je još jedna nagrada u području eno-gastro turizma , koja dolazi u „Podrume Vukoje 1982“ i po ko zna koji put ovim priznanjem osigurava staze prema Trebinju za sve turističke posjetioce svijeta. Prisjetimo se da je na  trofejne police Podruma Vukoje ove godine stigao veliki broj nagrada između kojih izdvajamo, 16 medalja na takmičenju AWC VienaConcours Mondial de Bruxelles i mnoge druge.

Ugostiteljsko turistički kompleks i vinski put kompanije „PodrumI Vukoje 1982“ sadrži tri nezaobilazne tačke koje zaslužuju posjet kako od pravog vinskog hodočasnika tako i od vinskog početnika ali iskrenog hedoniste. Vinski put Podruma Vukoje počinje u Vingradarevoj kući gdje su daleke 1894. godine podignuti Carski vinogradi i gdje je neodoljiv miris božanske žilavke, nastavlja se u hotel restoranu „Villa Pergola“, koji sa svojih 10 dizajnerski moderno opremljenih soba i baštom nad kojom se pružaju savršeno isprepletene grane vinove loze, koji Vas pozivaju da istražujete hercegovačku tradicionalnu kuhinju u kombinaciji sa vrhunskim vinima. Nezaobilazna tačka hedonističkog neba je Restoran Vinska Galerija koja se nalazi na samom vrhu Vinarije Vukoje gdje možete uživati u panorami grada Trebinja dok Vam sommelieri prezentuju čari vinskog puta.

Kako je izjavio jedan od osnivača i Predsjednik Udruge za kulturu stola G.E.T. Tomislav Stiplošek “Vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki činioc turizma uopšte. Stoga je misija  ove nagrade istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh te im dati podsticaj za nastavak.”