Podrumu Vukoje 1982 „Regionalni trofej Bijeli Grozd“ za najbolje vinarije sa turističkog aspekta

20170325_111054-page-001

 U organizaciji turističke udruge G.E.T., a pod potkroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i Ministarstva turizma RH na Ladanjskom imanju Principovac 24. i 25.3. održana je treća G.E.T. konferencija o Eno-gastroturizmu na kojoj su proglašeni najbolji vinski podrumi s turističkog aspekta iz regiona Ex-Yu. Od više hiljada vinskih proizvođača izabrani su pet najboljih koji su ponijeli „Regionalni trofej Bijeli Grozd“, a to su: Iločki podrumi (CRO), Vinarija Zvonko Bogdan (SER), Vinarija Kozlović (CRO), Vinarija Movija (SLO), Vinarija Podrumi Vukoje 1982 (BiH).

     Ovaj veliki uspijeh koji je postigla Vinarija Vukoje sa svojim turističkim kapacitetima, Vinskom Galerijom, Hotelom Villa Pergola, Vinogradarevom kućom – Carski Vinogradi, Vinotekama i Wine Shop-om koje su posjetili više desetina hiljada enofila u protekloj godini je dokaz dugogodišnjeg predanog rada čitavog  Vukoje tima na čelu sa Radovanom Vukoje. Takođe ova nagrada predstavlja veliki plus i samom gradu Trebinju u njegovoj turističkoj promociji jer upravo je kroz Vinariju Vukoje prepoznat kao jedan od najznačajnih tačaka za vinski turizam u regionu. Vinski turizam takođe promoviše i ostale značajne turističke resurse tj. tipične autohtone proizvode kroz cjelokupnu ponudu našeg kraja.

Podrumi Vukoje 1982” se, već četvrtu deceniju, bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Naša proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva. Dobitnici smo preko 120 zlatnih medalja na svim sajmovima regiona (Beograd, Zagreb, Novi Sad, Split, Vršac…) kao i na poznatim vinskim smotrama u Milanu, Briselu, Parizu, Ženevi, Pragu, Bergamu i Beču  za kvalitet svojih vina. Takođe su 2013. godine proglašeni i najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi. Priznanja za najbolja regionalna  vina u 2016 pripala su vinima iz Podruma Vukoje. Tako je u kategoriji bijelih vina za najbolje vino proglašena Žilavka berba 2015 a za najbolje crveno vino Vranac Rezerva Vukoje 2010.

Na dva lokaliteta ukupne površine 30 hektara zasađene su autohtone i internacionalne sorte vinove loze.

„Carski vinogradi“ nalaze se na lokalitetu Ušće, mjestu gdje se rijeka Sušica spaja sa svojom sestrom Trebišnjicom. Te vinograde, koji su udaljeni od Trebinja  10 kilometara,  krajem XIX vijeka Austrougarska monarhija proglasila je najpogodnijim za žilavku pa je tu, daleke 1894. godine, podigla čuvene „Carske vinograde“ sa kojih je ekskluzivno vino otpremano na carski dvor u Beču.

Vinogradi u Zasad polju podignuti su uz samo korito rijeke Trebišnjice na najboljem lokalitetu koji se nalazi na ulazu u Trebinje. Tu su, na površini od 25 hektara, zasađene sorte vranac, žilavka, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, sirah, muskat, merlot, tamnjanika i malvasia Dubrovačka.

“Vinogradareva kuća” je smještena usred Carskih vinograda sa Žilavkom koje je Austrougarska monarhija podigla još davne 1894. godine i gdje vas tokom vrelog hercegovačkog ljeta očekuje osvježenje dviju rijeka, Trebišnjice i Sušice koje se sumno utapaju jedna u drugu upravo na tom mjestu.

„Vinska galerija Vukoje“ je ucrtana i nezaobilazna tačka itinerera svakog individualnog turiste, vinskog hodočsnika i svakog organizovanog putovanja iz regiona, Evrope i prekookeanskih zemalja. U potrazi za upoznavanjem „zemlje iz kamena“, gdje raste sve ono što ne raste nigdje na planeti, i doživljajem vrhunca eno-gastronomije ovaj velelepan objekat je u protekloj sezoni ugostio preko 50000 hedonista.

Kuhinja Vinske galerije predstavlja poštovanje prema bojama, mirisu, tradiciji, jedinstvenim emocijama velikog kulinarskog bogatstva kao i bogatstva magične Hercegovine sljubljene sa talentom i strašću maštovite i inovativne kuhinje. Plodovi toga su najbolja jela okupana u hercegovačkom aromatičnom bilju od povrća i voća iz sopstvenog uzgoja, autohtonog trebinjskog jagnjeta sa zanoveti, gatačkog teleta, čuvene bilećke jarčevine, riječne ribe, mliječnih proizvoda iz Nevesinja koja se spajaju u spektar kroz jedan potpuno drugačiji i jedinstven koncept kuhinje. Za magiju koja se iz kuhinje širi na sva tri nivoa ovog objekta zaslužan je jedan od najboljih regionalnih kuvara – Vladan Simić.

Vinska galerija Vukoje se nalazi na petom, šestom i sedmom spratu najbolje vinarije u jugoistočnoj Evropi koja svojim posjetiteljima nudi jedinstven panoramski pogled na grad Trebinje i vinograde Zasad polje i nezaboravan ambijent sa predivnim botaničkim vrtom gdje u mirisu hercegovačkog bilja i mediteranskom povjetarcu doživljavate nezaboravne trenutke. Ovaj objekat je višenamjenskog tipa sa restoranom koji ima 300 mjesta, vinotekom, tapas barom i dva lounge-a i koji je kao takav osmišljen da odgovori na sve zahtjeve istinskih hedonista. Certifikovani somelijeri, ljubazno i edukovano osoblje su uvijek na usluzi pri izboru vrhunskih vina ovoga više puta nagrađivanog podruma i njihovo sljubljivanje sa hercegovačkim delicijama. Takođe će Vam prezentovati vina u vinoteci sa velikim zadovoljstvom, provesti Vas podrumima osam metara ispod zemlje i edukativno pristupiti prezentaciji proizvodnje vrhunskih vina koja su dobitnici mnogobrojnih nagrada na vinskim smotrama u Parizu, Ženevi, Briselu, Milanu, Pragu, Bergamu i Beču.

Restoran “Villa Pergola”, eno-gastronomski remake porodice Vukoje

Nove eno-gastronomske priče iz starog restorana u kom je sve i počelo 1982. godine su priče u čije je uvode vješti vinski pripovjedač utkao Hercegovinu, njene okuse i boje, mirise kamena i Mediterana, a tek onda konzumiranje vina i hrane.

Pričajući ih na taj način porodica Vukoje ispričala je i priču o “Villa Pergola” remake-u priče o restoranu “Košuta” otvorenom prije više od tri decenije. Na mjestu gdje se danas nalazi “Villa Pergola”  počele su i priče o vinima uz koja se danas veže ova porodica i  nabrajanje međunarodnih nagrada koje je dobila vinarija “Vukoje 1982”.

U ovom novom eno-gastronomskom scenariju i gostu je data sloboda da priču o tradicionalnoj kuhinji istočne Hercegovine sam ispisuje birajući, po  podrumskim cijenama, vrhunska vina vinarije “Vukoje 1982” i jela iz domaće kuhinje istočne Hercegovine. Slažući vina i hranu na ovaj način porodica Vukoje eno-gastronomiju stavlja u drugačiju ravan od one koja nam se obično nudi, a gostu daje priliku da ispriča priču koja se ne priča tek tako, priče radi.

U sklopu “Villa Pergola” nalazi se i deset novoizgrađenih i moderno opremljenih soba čija imena mirišu ljekovitim hercegovačkim biljem što vas ponovo vodi na početak priče o Hercegovini, njenim mirisima i okusima.