“PODRUMI VUKOJE 1982” ISKONSKI POKROVITELJI LIKOVNE UMJETNOSTI I STVARALAŠTVA

IMG-8ae42601d038df66e49ae3036850689e-V

“Podrumi Vukoje 1982” kao iskonski pokrovitelji likovne umjetnosti i kulture otvorili su vrata svoga doma i omogućili održavanje Likovne kolonije u sklopu 54. saziva “Obojeni tonovi”.

Umjetnici su različitim tehnikama izražavali svoja nadahnuća,pa tako, poznati slikar iz Beograda Janko Piljak svojom tehnikom ulje na platnu predstavio je “Pejzaž i Carske Vinograde”, zatim istaknuti crtač i akvarelist Mihajlo Gligorić Gliša iz Šapca svojim akvarelima na platnu “Hercegovina 1 i 2” je suvi kamen Hercegovine svojim dijelom učinio još plemenitijim, tehnikom akril na platnu kojom su predstavljeni “Carski Vinogradi” te “Muljanje grožđa” Aleksandar Saša Alimpić prepoznatljivo ime slikara i freskopisca iz Pančeva, učinili su da istorija Carskih vinograda i ljepota pravljenja vina još jednom bar na platnu ožive. Porijeklom Hercegovac, slikar Dragan Kunić je svojom “Vinogradarevom kućom i Vinogradom” tehnikom akril na platnu uspio da ponositu Hercegovinu vine i mimo njenih granica, dok se priznati slikar iz Šida Ivan Grozdanovski predstavio tehnikom akril na platnu, a djelom “Vrane u magli”. Da umjetnost i slobodan duh ne poznaje granice pokazao je poznati Trebinjski slikar Milosav Babić svojim dijelom “Konjanik” tehnikom akril na platnu, a čije tehnike, ikonopis, Vizantijsko slikarstvo, freskopis krase mnoge crkve.

Umjetnici su svoja dijela stvarali više dana. Svoje umjetničko hodočašće započeli su u unutrašnjosti najbolje proglašene Vinarije Jugoistočne Evrope “Podrumi Vukoje 1982” ,a u čijoj vinoteci su svjetski nagrađivana vina. Svoj put ka ekspresionizmu nastavili su preko “Ville Pergole” te posebnu inspiraciju  su predstavili dolaskom u “Carske Vinograde Vukoje” o čemu svjedoče i imena dijela koja su tad naslikana,a koji se nalaze nedaleko od Trebinja, gdje je Austrougraska monarhija podigla Carske Vinograde davne 1894.godine, a “Podrumi Vukoje 1982” adaptirali prvu Vinogradarsku stanicu u “Vinogradarevu kuću”.

Da je umjetnost i u vinu dokazuju činjenice od Starih Grka preko Rimljana pa do danas, a kroz postojanje praznika vina i praznika umjetnosti te likovne tehnike Vinorel, sve zajedno svjedoči kolika je uzajmna povezanost te Božanske kapljice i kista umjetnika .Vino je svojim postojanjem inspirisalo umjetnike, pjesnike,istoričare, a često je o njemu kroz svoja umjetnička djela pisao i sam Homer. Potpuno nepravedno grčki Bog vina Dionis je predstavljen samo kroz opojnu moć vina, a ne i kroz umjetnost prilikom pravljenja istog. I kako je Tukidid rekao “narodi Sredozemlja počeli su da izlaze iz varvarizma kada su spoznali način kultivacije i pravljenja vina”.

Ovim likovnim poduhvatom umjetnici sa likovne kolonije još jednom su potvrdili izreku Georga Bernarda Shaw-a “Bez likovne umjetnosti okrutnost stvarnosti bi učinila ovaj svijet nepodnošljivim”